33 15 88 55 | Skriv til os

Rodbehandling


Kronen

Kronen på en tand har en ydre “skal” lavet af meget hård substans kaldet emalje. Indersiden af tanden er lavet af et mindre hård substans kaldet dentin. Selve centeret af vores tænder er hule og centeret i kronen kaldet for pulpa kammeret. Vores tænder sidder fast med rødder i kæben, og i disse rødder kaldes hulrummet for rodkanalen. I tænder med mere end én rod, har hver sin rod sin egen kanal, og det sker sågar at der kan være flere kanaler i samme rod.

Pulpa kammeret og rodkanalerne består af et komplekst levende væv kaldet for pulpa. Pulpa består af et netværk af bindevævsfibre.

Pulpa indeholder små blodårer – arterier og vener, samt nerver, som forbindes gennem et lille hul i roden til hovednerven i kæben. Pulpa kaldes ofte fejlagtigt for tandnerven, men nerven er kun en del af et det komplekse.

Pulpa er vigtig for vores tænder og er ansvarlig for blodforsyningen i tænderne, som har den betydningen, at tænderne er lettere “fleksible” – eller “gummi-agtige”, idet der konstant står væske i de mange små kanaler der findes i dentinen. Hvis en tands pulpa har lider skade og tanden skal rodbehandles, svækkes tanden og dens prognose forværres sammenlignet med en levende tand.

Der skal derfor oftest fremstilles en krone eller en af de nyere porcelæns-onlay for at undgå, at tanden flækker. Pulpa lider irreversible skade og skal fjernes.

Når det ydre emaljelag fjernes, enten p.gr.a. caries eller ved præparation til krone, indlæg, bropille eller lign., så kan pulpa lide skade. Den mest almindelige grund til inflammation og infektion i pulpa skyldes bakterier, som kommer ind som følge af caries eller ved en knækket tand. De meget tidlige tegn på, at pulpa er udsat for irritation, starter med overfølsomhed for kulde og varme. Det er ikke ualmindeligt at en tand efter behandling bliver følsom for kulde og varme, specielt efter en større behandling, men i de fleste tilfælde er det noget forbigående.

Kontakt dog din tandlæge, hvis din tand stadig er kulde/varme følsom 6 måneder efter behandling.

Hvis fyldningen eller kronen, efter behandlingen ligger meget tæt på pulpa, lægger tandlægen et beskyttende “plaster” som består af et kalk lag, for at forsegle de åbne små kanaler – Dette kaldes også for en isolering. Det er som regel tilstrækkeligt, men alligevel hænder det, at pulpa efter behandling giver symptomer.

Hvis et cariesangreb selv får adgang til pulpa udvikles oftest spontan tandpine og længere tids problemer kan resultere i infektion i kæben. Pulpa vil nemlig til sidst dø og dermed diagnosen nekrose. Vores eget immunforsvar vil ved inflammations svar, forsøge at fjerne det døde væv og der er nu dannet en infektion i kæben. Udover at være meget smertefuldt kan det desværre også resultere i en stor tandbyld.

Mange mennesker tror fejlagtigt, at tandbylder kan fjernes med medicin, som f.eks. penicillin, men det kan det desværre ikke, da der er dødt væv i rodkanalen, og måske også bakterier. Alt dette skal fjernes fuldstændigt med særlig indrettet mekaniske rodfile for at fjerne risikoen for yderligere betændelse. Penicillin transporteres via blodbanen, og da der ingen karforbindelse er tilbage, så kan penicillinen ikke transporters til tandbylden.

Hvorfor skal tanden rodbehandles?

Formål med en rodbehandling:

 • Fjerne bakterier og inficeret pulpavæv fra pulpa kammeret og rodkanalerne.
 • Komplet udfyldning af kanalerne og pulpakammeret med et stabilt materiale for at forhindre fremtidige problemer.
 • Hvis tanden rodbehandles, fordi man har planlagt en senere stifttand er behandlingen principielt den samme og behandlingen beskrives derfor under et. Når rodbehandlingen er færdig, kan inflammationen i kæben forsvinde og opheling finde sted, hvorved tanden bevares og er reddet!

Hvordan foregår en rodbehandling?

Rodbehandlingen kan inddeles i 2 stadier, idet man først præparerer rodkanalerne og dernæst fyldes disse med et specielt materiale. Ved første besøg fjerner tandlægen det inficerede væv i pulpa med nogle specielt indrettede instrumenter – for at gøre patienten symptomfri. Det er vigtigt, at rodfilene og dermed udrensningen når helt til spidsen af roden. Derfor tages et røntgenbillede for at måle den rigtige længde på roden. Behandlingen foregår i lokalbedøvelse, men det hænder en sjælden gang, at bedøvelsen ikke virker helt perfekt, så man kan mærke en anelse, men hovedreglen er at behandlingen er fuldstændig smertefri. Tanden lukkes med et midlertidig fyldningsmateriale og der ilægges et desinficerende middel i tanden – det kan godt smage lidt “grimt” i en kort periode bagefter, hvis man anvender kamferklorfenol til indlægget, men som vi plejer at sige; “bakterierne bryder sig heller ikke om smagen”. Der kan være lette eftersmerter efter 1. besøg, men de skulle forsvinde indenfor de første par døgn ellers kontakt tandlægen igen.

Der foregår typisk en række yderligere besøg, hvor tanden skylles med et desinficerende middel og man ilægger nye mellemseance indlæg i, for at sikre at tanden bliver helt steril og fri for bakterier, inden man rodfylder tanden. Selve rodfyldningen er det sidste besøg, hvor man fylder et “gummi-agtigt” materiale i kanalerne for at forsegle kanalerne og forhindre vækst af bakterier i de tomme kanaler. Efter endt rodbehandling kan der godt være en række små symptomer, som dog hurtigt forsvinder, disse kan klares med 1-2 Panodiller el. Codipar. Hvis symptomerne stadig er der kan det være tegn på, at der er noget andet galt og tandlægen skal kontaktes.

Efter endt rodbehandling

Der kan gå op til 6 måneder før man med sikkerhed kan sige, at tanden er helet rigtigt, men det er ikke altid hensigtsmæssigt at vente for længe med videre behandling. ) Som regel skal man fremstille en krone, hvis tanden er meget destrueret også med en stiftopbygning, ellers laver man et af de nye porcelænsindlæg, som limes til den resterende tand. Grunden til at man anbefaler krone eller porcelænsbehandling er, at når pulpa er fjernet, så tørrer tanden ud og bliver meget svag. Det indebærer, at selv den mindste belastning kan få tanden til at knække endda så voldsomt, helt ind til kæbeknoglen.

Trods tandlægens anstrengelser lykkes en rodbehandling ikke altid. Det hænder i ca. 10-15 % af alle rodbehandlede tænder alligevel ikke heler op. Nogen steder er der måske en lækage, små sidekanaler i rodspidsen, tynde kanaler som ikke kan nås med instrumenterne eller en krumning på roden der umuliggør optimal behandling. Det kan da blive nødvendig at tage den gamle rodbehandling ud eller måske en lille operation for at nå ind til rodspidsen udefra. Denne behandling benævnes en omvendt rodfyldning, eller en afkortning af rodspidsen, en rodresektion, og foregår nogen gange hos en specialkirurg, afhængig af sværhedsgraden. Betændelsen fjernes gennem et lille hul i knoglen og tanden rodfyldes omvendt. Der kan godt gå op til mange år, før en sådan komplikation viser sig, men takket være dygtige tandlæger kan tanden alligevel reddes.

Nogle af vores glade kunder

 • "Altid super god service - fantastisk personale, hvor man altid bliver mødt med smil og venlighed og tandlægerne er super dygtige. Alt i alt kan jeg kun varmt anbefale Palæklinikken."
  - Nina L. - 05.03.2014
  "Personlig behandling og enestående kvalitet og service. Føler mig næsten heldig at have fundet dem i tandlæge-junglen."
  - Gisela Ekholm - 16.09.2013
 • "Den bedste tandlæge i København jeg kender til. Han er vanvittig god til at bedøve, så hvis du har lidt fobi på dette område kan jeg varmt anbefale ham. Dygtig, hurtig og meget opmærksom. Personalet er rare at omgås og jeg kan klar anbefale klinikken..."
  - Niels Kampmann - 10.09.2013
  "Medarbejderne er meget professionelle og serviceminded. Klinikken har en venlig atmosfære, jeg føler mig godt tilpas. Tandlægerne er virkelige dygtige og løser selv de næsten umulige opgaver til ug. Jeg anbefaler altid klinikken til andre."
  - Lissi Poulsen - 08.09.2013

Adresse

Palæklinikken
Palægade 2
1261 København K

33 15 88 55
kontakt@nicesmile.dk

Åbningstider

Mandag: 08:30 - 15:30
Tirsdag: 08:00 - 16:00
Onsdag: 08:30 - 18:00
Torsdag: 08:00 - 16:00
Fredag: 08:00 - 15:00
Lørdag & søndag: Lukket

Find vej