33 15 88 55 | Skriv til os

Proteser


Tryklås proteser – Implantat proteser

Har De problemer med at tandprotesen ikke kan sidde fast på grund af knoglesvind, eller kan De ikke blive fortrolig med tandprotesen, kan Deres Tandlæge eller kliniske tandtekniker orientere Dem om to behandlingsformer, hvorved man kan fæstne tandprotesen med tryklås.

Har De en eller flere sunde tandrødder, kan man i roden isætte en kappe med en lille kugle, hvormed man kan fastsætte protesen. Har de mistet alle Deres rødder, har De mulighed for implantater.

Et implantat er en kunstig tandrod, som indopereres i kæbeknoglen. Implantater er fremstillet i titanium, som er et af vore grundstoffer. Det vil sige, at det er et yderst vævsvenligt materiale, som organismen ikke afstøder. Implantatet forsynes med en tryklås. En tilsvarende tryklås monteres på protesens inderside – og protesen kan nu trykkes på plads. Normalt indsættes mindst to implantater.

Helproteser – Immediat proteser

Kan Deres naturlige tænder ikke længere bevares ved almindelig konserverende tandbehandling, kan de afløses af en tandprotese. Den vigtigste opgave for en tandprotese er, at den skal kunne genoprette tyggeevnen efter tab af naturlige tænder. Proteser skal også vedligeholde kæbeleddets stabilitet, og støtte gummerne samt eventuelle resterende naturlige tænder. Mange specielt blandt de lidt ældre har ikke haft mulighed for at bevare deres tænder. Dette skyldes flere forhold.

Tidligere var der mangel på tandlæger flere steder i landet. Selvom man ønskede at få tænderne repareret, kunne det være svært af finde en tandlæge. Før hen var det heller ikke almindeligt med en skoletandpleje. Det er de færreste over 60 år, der har haft tilbud om skoletandpleje i deres barndom, og i den generation var det meget almindeligt at man fik kunstige tænder når man blev 18 år.

Det er derfor mange og gode grunde til at en del lidt ældre er tandløse eller kun få tænder tilbage.

Skal de sidste tænder nu også trækkes ud?

Før man beslutter om de sidste tænder skal trækkes ud er det meget vigtigt at de bliver undersøgt grundigt hos tandlægen, om det vil være en fordel at bevare enkelte tænder. Mange tror, at hvis de kun har nogle få tænder tilbage, kan de lige så godt få dem alle trukket ud.

Det er helt forkert.

Det er altid en fordel at bevare enkelte tænder – Så kan man nemlig klare sig med en delprotese. Den sidder bedre fast en helprotesen, fylder mindre og er langt lettere at vænne sig til. Selv en enkelt tand kan gøre nytte…

Er det let at have helprotese?

De fleste lærer ret hurtigt at bruge protese. Fagfolk kalder det adaptationsfasen inden man helt ahr vænnet sig til den nye situation både rent funktionsmæssigt men også følelsesmæssigt, idet ingen mennesker bryder sig om at være tandløse.

I overmunden kan protesen som regel fremstilles, så den suger sig fast i ganen, under forudsætning af at der er tilstrækkelig gumme og spyt tilstede.

I undermunden er det lidt vanskeligere, da protesen ligger løst på gummerne. Den fremstilles så kinder og tunge hjælper med at holde den på plads. Alligevel har nogle svært ved at vænne sig til den, specielt hvis man kun har lidt gumme tilbage.

Kan det ses, at man har fået protese?

For rigtig mange er det et problem, hvis venner og familie opdager, at de har fået trukket tænderne ud og nu bruger protese.

Men det behøver ikke være sådan – Tandlægen kan ved hjælp af særlige form og farvekort næsten altid finde de tænder der ligner helt patientens egne. Har de haft en enkelt mørk tand kan det efterlignes i protesen, fyldninger eller små revner og misfarvninger kan indlægges i den individuelt fremstillet protese, ja sågar guldindlæg eller guldkroner kan imiteres så man får et fuldt naturtro udseende.

Det afhænger lidt af, hvad man ønsker at ofre på sine “nye tænder” eller om man virkelig ønsker pæne hvide tænder i sin nye protese. Det er lidt dyrere at få en mere naturtro immitering, men til gengæld kan man være sikker på at omgivelserne ikke “opdager” at man har fået protese.

Går man tandløs i en periode?

Tidligere måtte man vente flere måneder efter tandudtrækningen, før man kunne få protese. Gummen skulle have lov til at hele op. Nu er det ikke længere nødvendigt at gå tandløs – tandlægen sætter protesen ind umiddelbart efter, at tænderne er trukket ud.

Immediat protese

En sådan protese kalder man en immediat protese eller straksprotese. Man undgår altså en tandløs periode. Samtidig beskytter protesen de åbne sår,, som en slags plaster eller skinne, og det giver mindre ubehag efter tandudtrækningen. Tilvænninger er ofte lettere, da man jo nærmest går direkte over i den nye situation og hurtigere lærer at vænne sig til den.

Men protesen skal dog tilpasses ændringerne i gummerne – og den sker særlig hurtigt de første måneder efter, at tænderne er trukket ud. Protesen føles løs, fordi gummen er “skrumpet”, så man skal stille protesen om.

Hvorfor skal protesen “stilles om”?

Gummen, som protesen sidder på svinder med årene. Svindet får protesen til at side dårligt fast, men der er meget stor forskel på hvad der sker med gummerne og nogle patienter er meget plaget af at gummerne svinder hurtigt. Svindet medfører ofte at man får et sammenbidt udseende, eller at munden virker indfalden.

Når gummerne er svundet, skal protesen “stilles om”. Tandlægerne kalder denne behandling, hvor der fyldes ud i protesen for en rebasering eller en underforing. Nogle mennesker har behov for en underforing med hyppige mellemrum, andre kan måske klare sig med én hvert femte år.

Skal man gå til tandlæge, når man har kunstige tænder?

Under alle omstændighed anbefale vi at få protesen kontrolleres hos tandlægen en gang om året. Bliver gummesvindet meget stort, uden protesen tilpasses, medfører at protesen kan forårsage stor skade på gummerne eller øvrige mundhule. Gummerne svinder også hurtigere, og derved forringes protesens funktion yderligere. Man skal passe på sine gummer, de skal holde hele livet.

Det er ikke blot hensynet til gummesvindet, at protesen skal efterses og justeres. Der kan opstå betændelse eller svamp og undertiden meget alvorlige sygdomme. Det er ikke altid De selv kan mærke det, men det skal alligevel behandles.

Gå derfor til tandlæge mindst en gang om året !

Hvad med særlig sarte gummer?

Nogle mennesker specielt de lidt ældre har ikke alene et stort gummesvind. Slimhinden er også meget tynd. Den er heller ikke så elastisk, som den var tidligere. Det betyder, at der kan opstå store smerter ved tryk fra protesen. Som regel kan man intet se i munden – det gør blot ondt når man bider sammen.

Tandlægen kan i disse tilfælde hjælpe – undersiden kan forsynes med et specielt lag gummi. På den måde opleves protesen mere behagelig, fordi det elastiske gummilag fjedrer, når man bider med protesen.

Andre muligheder er de såkaldte tryklås proteser, hvor tandlægen først indoperere 2 eller flere implantater, som bruges til at fastgøre en tryklås i protesen. Tænder kan godt tages ud, men de sidder utroligt dejlig fast og man fungerer meget bedre med sine tænder.

Der er stort set ingen begrænsninger i, hvad man kan spise og den sikkerhed man får ved, at protesen ikke pludselig falder ned kan ikke beskrives – det skal prøves!

Delproteser – Stålunitor

Manglen af en eller flere tænder i tandrækken kan afhjælpes med en delprotese. En delprotese vil genskabe det naturlige smil og samtidig sikre at de resterende naturlige tænder ikke flytter sig og ændre stilling.

Tandlægen eller den kliniske tandtekniker kan med sin faglige dygtighed fremstille og indsatte en delprotese der fuldt ud erstatter manglende tænder i den naturlige tandrække. Moderne teknik og gennemprøvede materialer, specielt egnede til delproteser giver i dag mulighed for at fremstille en delprotese, som er uovertruffen i udseende og holdbarhed.

Man tager et helt nøjagtigt aftryk af tænder og gummer. Delprotesen konstrueres med hensyntagen til de tilbageværende tænders tilstand. Til at fastholde protesetænderne anvendes en specielt udviklet stållegering, beregnet og godkendt til brug i munden. Stålets høje styrke og elasticitet tillader desuden en millimetertynd udformning.

En delprotese kan også fremstilles i ren akryl som, eventuelt overgangs protese. Tænder der skal erstatte de manglende udvælges så de i farver og form nøjagtigt svarer til de naturlige. I de tilfælde hvor de naturlige tænder er specielt karakteristiske, kan man individuelt ændre form og farve på de nye tænder, således at de ikke på nogen måde afviger fra de naturlige tænders karakter.

Nogle af vores glade kunder

 • "Altid super god service - fantastisk personale, hvor man altid bliver mødt med smil og venlighed og tandlægerne er super dygtige. Alt i alt kan jeg kun varmt anbefale Palæklinikken."
  - Nina L. - 05.03.2014
  "Personlig behandling og enestående kvalitet og service. Føler mig næsten heldig at have fundet dem i tandlæge-junglen."
  - Gisela Ekholm - 16.09.2013
 • "Den bedste tandlæge i København jeg kender til. Han er vanvittig god til at bedøve, så hvis du har lidt fobi på dette område kan jeg varmt anbefale ham. Dygtig, hurtig og meget opmærksom. Personalet er rare at omgås og jeg kan klar anbefale klinikken..."
  - Niels Kampmann - 10.09.2013
  "Medarbejderne er meget professionelle og serviceminded. Klinikken har en venlig atmosfære, jeg føler mig godt tilpas. Tandlægerne er virkelige dygtige og løser selv de næsten umulige opgaver til ug. Jeg anbefaler altid klinikken til andre."
  - Lissi Poulsen - 08.09.2013

Adresse

Palæklinikken
Palægade 2
1261 København K

33 15 88 55
kontakt@nicesmile.dk

Åbningstider

Mandag: 08:30 - 15:30
Tirsdag: 08:00 - 16:00
Onsdag: 08:30 - 18:00
Torsdag: 08:00 - 16:00
Fredag: 08:00 - 15:00
Lørdag & søndag: Lukket

Find vej